Isolatie aanbrengen is op het eerste gezicht niet moeilijk. Vanzelfsprekend kiezen bezitters van een eigen woning er steeds vaker voor om zelf vloerisolatie aan te brengen.
Het zelf plaatsen van dit type isolatie zorgt ervoor dat u veel tijd kunt besparen op de klus. Anderzijds dient u er rekening mee te houden dat u in dit geval niet kunt rekenen op een goed garantiepakket van een professioneel bedrijf.
Heb je deze niet nodig? Kunt u zelf de handen uit de mouwen steken om uw vloeren te isoleren? Ook dan kunnen onderstaande tips nog van pas komen! Of ben je op zoek naar andere informatie over het verduurzamen van jouw woning? Ontdek het op www.verbouwkosten.com
Kiezen van materiaal voor vloerisolatie
Bij het isoleren van uw vloeren kunt u kiezen uit verschillende isolatiematerialen. Thermoskussens zijn lichtgewicht en inklapbaar, waardoor ze het gemakkelijkst te gebruiken en te hanteren zijn in kruipruimtes. Maar het plaatsen van de panelen is ook makkelijk als je ze vooraf op maat knipt en ze door het kruipluik passen.
Het is van het grootste belang dat u een isolatiemateriaal kiest met een isolatiewaarde (Rd) van minimaal 3,5. Heb je vloerverwarming? Kies dan voor Rd van 5, anders gaat er veel warmte verloren aan de kruipruimte. De Rd-waarde vindt u op de verpakking.
Beschermen tegen vocht
Voordat u begint met het isoleren van de vloer, is het belangrijk om de bodem van de kruipruimte af te dekken met dampremmende PE-folie. Dit wordt een dampscherm genoemd.
Dit scherm moet ervoor zorgen dat het optrekken van vocht in de grond stopt. De aangebrachte folie moet dubbelgevouwen worden, 20 cm boven de bodem.
Bevestig vervolgens de folie met speciale pluggen. Let op: deze werkwijze is alleen geschikt voor kruipruimtes die geen water bevatten!
Is dit het geval, dan mag je de bodem niet afdekken met isolatiefolie, maar interessanter is om bijvoorbeeld een losse EPS-chip te gebruiken om de kruipruimte te isoleren.
Het verschil in prijs om zelf te isoleren of te laten isoleren
Bespaar op arbeidskosten door zelf de vloeren te isoleren. Hoewel deze besparing enigszins wordt gecompenseerd door stimuleringsmaatregelen van de overheid voor isolatie. BTW wordt nu nog alleen geheven over loonkosten tegen 6%, in plaats van de gebruikelijke 21%.
Als u de isolatie thuis laat bezorgen en zelf plaatst, draagt u alle kosten
Wat zijn de werkelijke kosten van vloerisolatie? Wanneer je onderzoek gaat doen naar woningisolatie, stel je jezelf misschien een van de eerste vragen. Het vergelijken van verschillende aanbieders kan lonend zijn. er zijn veel..
Er wordt 21% BTW in rekening gebracht. Hierdoor is het prijsverschil veel kleiner dan voorheen. Maar het is nog steeds de moeite waard om de isolatie zelf te installeren
Voorzoorgsmaatregelen bij het zelf plaatsen van vloerisolatie
Voorzorgsmaatregelen om zelf vloerisolatie te plaatsen. Wanneer u besluit om zelf vloeren te isoleren, dient u in ieder geval rekening te houden met de volgende overwegingen:
- Voordat u gaat isoleren, moet u eerst lekke banden en andere luchtlekken dichten met glas- en steenwol.
- Isoleer cv-leidingen altijd, maar doe dit niet aan warmwaterleidingen (drinkwater)! Vergeet niet het kruipluik te isoleren.
- Als dit wordt verwaarloosd, is het achteraf moeilijk te isoleren en zal er toch warmteverlies optreden. Bij het isoleren van vloeren gebruik je best geen lijm. Gebruik spijkers, schroeven, pluggen etc. in plaats van lijm.
- Tot slot! zorg dat je goed beschermd bent bij het plaatsen van vloerisolatie. Net als een stofkap is het gebruik van handschoenen zeker geen overbodige luxe.