5 nadelen van beton ciré: voordat je begint

Beton ciré is momenteel erg populair en dat is niet voor niets, want het materiaal oogt fantastisch op de muur of vloer: het ziet er strak uit, de kleur komt mooi naar voren en het voelt fijn aan. Deze voordelen worden vaak besproken op interieurblogs. Wat je veel minder leest, is dat er ook enkele nadelen zijn. Het is heel handig om hiervan op de hoogte te zijn, voordat je besluit om dit materiaal in je interieur te gebruiken. Ik bespreek ook mijn eigen ervaring met beton ciré, want ook mijn badkamer is enkele jaren geleden omgetoverd!

Aanbrengen duurt vrij lang

Als je voor beton ciré kiest, bijvoorbeeld in je bad- of woonkamer, houd dan rekening met een week of 5 werkdagen om de vloer te leggen of de wanden te transformeren. Bij een groot project kan het langer zijn en de tijd die het duurt om het aan te leggen is natuurlijk ook afhankelijk van de beschikbaar van je vakman. Elke laag moet eerst drogen voordat de volgende erover heen kan. Houd er dus rekening mee dat je een week niet in de badkamer of bij de wc kan als je die ruimte laat bewerken. Nog een andere tip: houd huisdieren weg bij deze ruimtes, want een honden of kattenhaar in een laag is super zonde, zeker bij de toplaag! Als er iets in de bovenlaag terecht kunt, kan de klusser opnieuw beginnen.

Regelmatig onderhoud nodig

Periodiek onderhoud is erg belangrijk om de mooie uitstraling van beton ciré te behouden. In het algemeen heb je twee reinigingsmiddelen nodig: eentje voor wekelijks en eentje voor maandelijks onderhoud. Met de ‘cleaner’ maak je bovenlaag schoon en zorg je ervoor dat er minder viezigheid aan de vloer hecht, met de ‘protector’ houd je originele look van de bovenlaag langer mooi. Helaas, met één keer in de week stofzuigen ben je er dus niet.

beton cire vloer schoonmaken

Beperkte kleuropties

Een ander nadeel van beton ciré is de beperkte keuze in kleuren. Zeker in vergelijking met andere afwerkingsmaterialen, zoals tegels of een gietvloer, is de keuze beperkt. Je kunt in het algemeen kiezen voor lichte en zachte kleuren, vooral zand, grijs en lichtblauw zijn populair. Als je een meer uitgesproken kleur voor je badkamer of vloer zoekt, dan is beton ciré misschien niet de juiste optie voor je. Vraag voor de zekerheid je vakman voor de kleurstalen.

Gevoeligheid voor krassen en scheuren

Beton ciré is duurzaam en slijtvast. Toch kunnen er krassen of slijtage ontstaan in de bovenlaag, vooral in drukbezochte ruimtes. Speelgoed, stoelpoten of scherpe objecten hebben allemaal invloed op de bovenlaag. Daardoor is deze optie misschien niet altijd de beste keuze voor je project, bijvoorbeeld in de woonkamer. In dat geval is microcement of een gietvloer krasbestendiger.

Relatief duur

Een ander nadeel van beton ciré is de prijs. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen wordt de vloer laag na laag gelegd. Je vakman kan pas weer verder als de voorgaande is gedroogd. Dat maakt het aanbrengen vrij arbeidsintensief: het betekent een hoger prijskaartje. Daar krijg je wel een prachtige vloer voor terug, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Al met al zijn vloeren van beton ciré ontzettend mooi om te zien. Toch zal dit type vloer niet altijd geschikt zijn voor je project, zoals je in de 5 bovenstaande nadelen hebt kunnen lezen. Maar laat het je ook zeker niet tegenhouden, want vrijwel elk type vloer vraagt om onderhoud en je loopt altijd een risico op beschadiging. Probeer eerst maar eens een vakman te vinden, want deze zijn schaars en de wachttijden zijn lang!